Newsroom
Newsroom
click here

Το σενάριο για διπλές κάλπες στις 9 Ιουνίου

Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στις 4 Απριλίου, για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος έντεκα βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα «Σπαρτιάτες», πλην του επικεφαλής του, Βασίλη Στίγκα, για εξαπάτηση των εκλογέων, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου».

click here

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται την Τετάρτη (24/04) να κρίνει τη συμμετοχή ή μη του κόμματος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ενώ πριν από το Πάσχα αναμένεται και η απόφαση του εκλογοδικείου, που θα κρίνει την έκπτωση των «Σπαρτιατών» από τη Βουλή.

Η εντολή της εισαγγελέως για την κίνηση της ποινικής διαδικασίας αφορά και στον έγκλειστο καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ελέγχεται ποινικά ως ηθικός αυτουργός στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ακολούθησαν ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του κόμματος Στίγκα, με την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών να αριθμεί πλέον 7 βουλευτές από 12 που εξελέγησαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2023.

Συγκεκριμένα, την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε στις 10 Απριλίου ο Διονύσης Βαλτογιάννης ενώ λίγες ημέρες πριν, είχαν αποχωρήσει ο Γιώργος Μανούσος και ο Ιωάννης Δημητροκάλλης. Τον Ιανουάριο είχε ανεξαρτητοποιηθεί ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε φύγει και ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Διασταυρούμενα πυρά για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών»

Πλησιάζοντας στην κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διασταύρωσαν τα πυρά τους. Αφορμή στάθηκαν τα καθυστερημένα αντανακλαστικά που επέδειξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση υπομνήματος στον Άρειο Πάγο.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης δήλωσε την Τρίτη (23/04) πως «βεβαίως θα καταθέσουμε» σχετικό υπόμνημα, υποδεικνύοντας την 23η Απριλίου για να γίνει αυτό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έσπευσε να σχολιάσει δηκτικά πως η προαναγγελία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται «ενώ η προθεσμία έχει λήξει από τις 20 του μηνός…».

«Είναι υποκριτικό και εξοργιστικό να »κουνάει το δάκτυλο» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης για δήθεν απουσία μας από ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της Δικαιοσύνης, με αφορμή την υπόθεση των »Σπαρτιατών»», απαντά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Τονίζει ότι «ο κ. Μαρινάκης γνωρίζει καλά ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, απότοκο των πολλαπλών και ανεπαρκέστατων νομοθετικών ρυθμίσεων του 2021 και 2023, που οδήγησαν στις γνωστές παλινωδίες με την εκλογή του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Τότε, είχαμε ζητήσει τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει εμπεριστατωμένο κείμενο που αναδεικνύει όλες αυτές τις ολιγωρίες». Επιπλέον «ξεκαθαρίζει» ότι «σε κάθε περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από βαστάζους και από υπομνήματα».

Στο χορό των ανακοινώσεων μπήκε και το ΠΑΣΟΚ ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – για δεύτερη σημειωτέον φορά – δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των περιτριμμάτων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στις ευρωεκλογές».

Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό αν έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία του, τον αγώνα των προοδευτικών πολιτών ενάντια στους νεοναζιστές εγκληματίες. Άλλωστε, η νομική διαδικασία είναι ξεκάθαρη και ορίζει την υποβολή υπομνήματος εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων».

Το κόμμα της Κουμουνδούρου απάντησε μέσω στελεχών του και στο ΠΑΣΟΚ.

«Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μπορούσε να αντιληφθεί την αξία της αυτοκριτικής, πριν επιδιώξει να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την υπόθεση των »Σπαρτιατών».

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να ακούσει ο ελληνικός λαός τους λόγους για τους οποίους, μαζί με την ΝΔ, κατέληξαν σε διατάξεις που διακρίθηκαν για τον ερασιτεχνισμό, την προχειρότητα και τελικά την ανεπάρκειά τους να προστατέψουν τη Δημοκρατία μας από τα μέλη και τους φίλους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Και μια παρατήρηση: Η συχνότητα με την οποία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σπεύδει να πιάσει το αφηγηματικό »νήμα» από εκεί που το αφήνει η ΝΔ, το εκθέτει».

⇒ Κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις ευρωεκλογές τάχθηκε με υπόμνημα στον Άρειο Πάγο η Νέα Δημοκρατία. Μέσω του υπομνήματος ζητά τον αποκλεισμό του εν λόγω κόμματος από την εκλογική διαδικασία, λόγω του νόμου για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων. Πρώτο το ΠΑΣΟΚ και μετά η Νέα Αριστερά, κατέθεσαν υπόμνημα.

Το ισχνό σενάριο για διπλές κάλπες

Η απόφαση του Εκλογοδικείου για το αν θα κηρυχθούν έκπτωτοι οι πρώην και νυν βουλευτές των «Σπαρτιατών» που αναμένεται άμεσα θα οδηγήσει πιθανότατα – όπως εκτιμάται – στην αποπομπή του ακροδεξιού κόμματος από το κοινοβούλιο.

Αν το δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους βουλευτές το σενάριο που φέρεται να συγκεντρώνει τις µεγαλύτερες πιθανότητες είναι η κατανοµή των εδρών στα άλλα κοινοβουλευτικά κόµµατα αναλογικά.

Με αυτή την εκδοχή, το ποσοστό της ΝΔ θα θα αυξανόταν κατά 1,9% και θα έφτανε στο 42,45%, κερδίζοντας 5 – 6 έδρες επιπλέον. Τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ, μία το ΚΚΕ, μία η Πλεύση Ελευθερίας και καμία ή μία η Νίκη.

Ωστόσο, έχει εκφραστεί και η άποψη πως ορθότερο θα ήταν να επιλεγούν οι επαναληπτικές εκλογές στις 12 περιφέρειες όπου έχουν εκλέξει βουλευτή οι «Σπαρτιάτες».

Πρόκειται για τις Α’ Αθηνών, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Άλλοι έχουν προκρίνει τον επανυπολογισµό του εκλογικού αποτελέσµατος της 25ης Ιουνίου 2023 χωρίς να µετρηθούν οι ψήφοι του ακροδεξιού µορφώµατος.