Οι αγρότες με τρακτέρ διανυκτερεύουν στις πλατείες σε Λάρισα και Καρδίτσα – Τα αιτήματα που θέτουν στην κυβέρνηση

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, παρά το γεγονός πως κλείστηκε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αγρότες επιμένουν στα αιτήματά τους και ξεκαθαρίζουν πως αν δεν ικανοποιηθούν, τότε θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα μπλόκα και δεν αποκλείουν ακόμη και την κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη (13/02/2024) και αποφασίστηκε η επιτροπή να απαρτίζεται από 15 άτομα.

«Από την κυβέρνηση μας διεμήνυσαν για 10 άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εμείς πιέσαμε για 15, εκ των οποίων οι έξι θα είναι από Βόρεια Ελλάδα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα της χώρας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.

Διανυκτέρευση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

«Εισβολή» στο κέντρο της Λάρισας, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 12 ημερών, πραγματοποίησαν διαμαρτυρόμενοι αγρότες με τα τρακτέρ τους σήμερα, το απόγευμα της Παρασκευής (09/02/2024).

Με συνεχόμενα κορναρίσματα και τέρμα τα… γκάζια, ακολουθώντας τις υποδείξεις των αστυνομικών από τον κόμβο Πλατυκάμπου, στάθμευσαν στην Κεντρική πλατεία, κάνοντας πράξη μία εκ των αποφάσεων την πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ για δράσεις εντός των πόλεων.

«Τα αιτήματά μας είναι ακόμη αναπάντητα. Θέλουμε να μείνουμε στην αγροτιά αλλά η Κυβέρνηση δεν μας βοηθά. Περιμένουμε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό να είναι θετική, διαφορικά θα αλλάξουμε τρόπο διαμαρτυρίας. Αν τα αιτήματά μας δεν γίνουν αποδεκτά, τα μπλόκα θα γίνουν πιο σκληρά» τόνισε ο αγρότης Στάθης Σιδηρόπουλος.

Από πλευράς του ο αγρότης Κυριάκος Τσικριτσής από το Δήμο Τυρνάβου υπογράμμισε  στο onlarisa πως «είχαμε παγετούς, χαλαζοπτώσεις και περονόσπορο στα αμπέλια, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από το κράτος. Να λυθούν στο ακέραιο όλα τα προβλήματά μας, να έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο και χαμηλή τιμή στην κιλοβατώρα για το ρεύμα μας. Επίσης ζητάμε 100% αποζημίωση σε όλα τα πλημμυρόπληκτα χωράφια».

«Η θέση των τρακτέρ δεν είναι εδώ, είναι στα χωράφια. Για όσο, όμως, έχουμε δύο μέτρα νερό στη γη μας και δε μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, θα βγαίνουμε στους δρόμους να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν» σημείωσε ο Δημήτρης Γαλάνης από την Αμυγδαλή Αγιάς, παρακάρλιος αγρότης.

Οι αγρότες θα διανυκτερεύσουν με τα τρακτέρ τους στην Κεντρική πλατεία μέχρι αύριο, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 3 το μεσημέρι.

Γάλα και άχυρα στο κέντρο της Καρδίτσας

Ηχηρό μήνυμα ότι ο αγώνας των αγροτών έχει ευρύτερη στήριξη από τις άλλες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικούς κλάδους που τους στηρίζουν στην προσπάθειά τους να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να παράγουν, καθώς πέρα από την αλληλεγγύη το αγροτικό εισόδημα αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας έστειλε το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (9/2) στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.

Το συλλαλητήριο σύμφωνα με το karditsalive ήταν μαζικό και δυναμικό ενώ στο ξεκίνημά του λίγο μετά την άφιξη των τρακτέρ από το μπλόκο του Ε65, -κάποια από τα οποία ανέβηκαν και παρατάχθηκαν στην πλατεία – κτηνοτρόφοι έκαναν τη δική τους παρέμβαση σκορπώντας σανό και χύνοντας γάλα.

Ακολούθησαν και χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καρδίτσας κ. Αργ. Γιαννακόπουλο και τον Πρόεδρο του Α.Σ. Φαρσαλων και μέλος της ΕΟΑΣ Λάρισας κ. Σωκρ. Αλειφτήρα ενώ κεντρικός ομιλήτης του συλλαλητηρίου ήταν ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλας ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία και την στήριξή τους στον τίμιο όπως τον Χαρακτήρισε αγώνα των αγροτών για να κερδίσουν πίσω της ζωή τους.

«Οι αγρότες σταματήσαμε να τρώμε σανό τον παράγουμε και όταν πρέπει τον πετάμε» είπε καλώντας την κυβέρνηση να δώσει λύσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου για να μπορέσει να επιβιώσει και να παραμείνει η ύπαιθρος ζωντανή.

Υπογράμμισε δε ότι η επιτυχία των κινητοποιήσεων είναι το μήνυμα που στέλνουν παντού ότι μέσα από τον αγώνα κερδίζονται οι «μάχες» για μια καλύτερη ζωή αλλά και η ενότητα των αγροτών που επιτεύχθηκε μέσα από τα κοινά αιτήματα που συμφωνήθηκαν από όλους όπως:

-Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-Αναπλήρωση του εισοδήματος για τις ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες.

-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

-Τιμές για τα προϊόντας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αφήνοντας παράλληλα βιώσιμο εισόδημα, ώστε οι αγρότες να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.