Σφόδρα αντίθετοι δηλώνουν σε κάθε τόνο οι εκπρόσωποι των δύο φυλών των Ρομά, που μένουν στον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια της Νέας Αλικαρνασσού, μπροστά στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης τους από το βορειοανατολικό άκρο του ιδίου οικοπέδου προς το νοτιοδυτικό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ψήφισε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου τον Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανωμένου Χώρου προσωρινής μεταστέγασης του καταυλισμού Ρόμα στη θέση Δυο Αοράκια (δείτε ΕΔΩ) ωστόσο οι κ.κ. Κατσαρής και Σεραφειμόπουλος διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα σπιτικά τους για να μείνουν σε κοντέινερ.
«Μας λένε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας με τις λίγες οικονομίες που είχαμε διαθέσει και να πάμε σε προκάτ. Θα το έκανε κανένας πολίτης από το Ηράκλειο ή από όλη την Ελλάδα; Ασφαλώς όχι. Οπότε μην κοροϊδευόμαστε. Δεν θέλουν κοινωνική ένταξη. Θέλουν τον κοινωνικό αποκλεισμό μας» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Αθανάσιος Κατσαρής, πρόεδρος στον Παγκρήτιο Πολιτιστικό Σύλλογο των Ελλήνων Τσιγγάνων «Η Ελπίδα».
Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση για συμμετοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά ότι όσα βήματα έγιναν μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση τους.
Προαναγγέλλει επίσης προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προάσπιση και διεκδίκηση των «κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας», όπως χαρακτηριστικά είπε ενώ κάνει λόγο ότι κάποιοι έμεναν σε παραπήγματα αλλά με τις οικονομίες τους έφτιαξαν κανονικά σπίτια τα οποία φυσικά σήμερα δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν.
«Θέλουμε κοινωνική ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό, όχι ένα νέο σύγχρονο γκετοποιημένο άντρο παραβατικότητας. Δεν είμαστε τσουβάλια να μας στοιβάξουν σε ένα χώρο για να απελευθερωθεί ο χώρος ώστε η εταιρεία να κάνει το εμπορικό πάρκο που επιθυμεί» και διερωτάται εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου και του Υπουργείου.
Ο κ. Κατσαρής επισημαίνει ότι οι Ρομά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το χώρο στα Δύο Αοράκια και απέναντι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου αντιπροτείνει την νομιμοποίησή του.
Από την πλευρά του ο έτερος εκπρόσωπος των Ρομά στον καταυλισμό κ. Συμεών Σεραφειμόπουλος τονίζει στο Cretalive ότι «εδώ μας έφερε η Πολιτεία το 1983, 40 ολόκληρα χρόνια και δεν ξέρω πώς αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Θέλουμε να ριζώσουμε κάπου. Είμαστε αρνητικοί γιατί η μετεγκατάσταση δεν λύνει το πρόβλημα» και σημειώνει ταυτόχρονα θα επιδιώξει συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο Ηρακλείου.
Επιπλέον λέει ότι επιθυμεί να γίνουν τα απαραίτητα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και ασφαλτοστρώσεων ώστε να βελτιωθεί αισθητά το επίπεδο υγιεινής και διαβίωσης στον υφιστάμενο καταυλισμό.
Τί προβλέπει το σχέδιο μετεγκατάστασης
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία νέου καταυλισμού σε χώρο 40 στρεμμάτων όπου σε οικίσκους των 40 τ.μ. προβλέπεται να στεγαστούν συνολικά 220 οικογένειες. Θα δοθεί βοήθεια στους γονείς να πάνε σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Θα δοθεί δυνατότητα σύστασης επιχείρησης.
Αναλυτικότερα:
Στη γειτονιά «Α» χωροθετούνται 100 κατοικίες, εμβαδού 40 τ.μ. έκαστη σε οικόπεδα εμβαδού περίπου 100 τ.μ.
Στη γειτονιά «Β» χωροθετούνται 109 κατοικίες, εμβαδού 40 τ.μ. έκαστη σε οικόπεδα εμβαδού 100 τ.μ.
Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εύρυθμης και ασφαλούς διαβίωσης των πληθυσμών που θα μετεγκατασταθούν στην υπό μελέτη περιοχή, προβλέπεται επιπροσθέτως η χωροθέτηση κοινόχρηστων κτιριακών υποδομών που θα περιλαμβάνουν:
Παιδική χαρά, δύο ηλικιακών ομάδων.
Αίθουσα ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών εμβαδού 30 τ.μ.
Ιατρείο εμβαδού 30τ.μ.
Γραφείο ομάδας διαχείρισης εμβαδού 30 τ.μ.
Δύο αίθουσες, μία για κάθε σύλλογο εμβαδού 80 τ.μ., που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και δραστηριοτήτων, καθώς και γραφείων διοίκησης κάθε συλλόγου.
Πάνω από 10.000.000 ευρώ έχουν δοθεί ήδη
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο Cretalive καθώς και επίσημα έγγραφα οι Ρομά που διαβιούν στον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια έχουν λάβει κατά τα έτη 2003 και 2006 άτοκα δάνεια με εγγυητή το Ελληνικό δημόσιο για:
α) την απόκτηση πρώτης κατοικίας
β) την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση α’ κατοικίας ή
γ) την αποπεράτωση υφιστάμενης α’ κατοικίας.
Τα άτοκα δάνεια με εγγυητή το Ελληνικό δημόσιο δόθηκαν σε 169 οικογένειες Ρομά συνολικού ύψους πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, η εμπλοκή στο όλο ζήτημα δημιουργήθηκε διότι η Πολιτεία ενώ έδωσε τα δάνεια δεν μερίμνησε ταυτόχρονα να ζητήσει την απομάκρυνση τους από το σημείο του καταυλισμού, όπως έγινε π.χ. με την περίπτωση του Καράβολα. Αυτό είχε ως συνέπεια να λάβουν τα δάνεια δίχως να βελτιώσουν τη θέση τους καθώς αφενός δεν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα όπως έπρεπε και αφετέρου δεν υλοποιήθηκε ο στόχος για τον οποίο δόθηκαν.